2014. április 29., kedd

Anyák napjára

Idézet Sánta Ferenc: "Az ötödik pecsét" c. klasszikusából. Gyuricza, az özvegy, három gyerekes órásmester 12 gyereket bújtat a lakásán a biztos halál elől. Egyik kis védence épp "nagylány lett". Ennek a jelentőségét, nagyszerűségét akarja érthetővé tenni számára védelmezője (akiről terhes felesége úgy beszélt az egyik szomszédnak, hogy szeretné minden gyerekét Miklósnak keresztelni, az ő jóságos ura után.)
"Az élet hírt adott neked magáról, illetve arról, miért is vagy a világon...
Hogy miért is élsz a földön? Hogy egyszer te is azok közé tartozol majd, akiknek mindent köszönhetünk. Hogy egyszer majd te is édesanya leszel! Az, akit a legjobban tisztelünk az egész földön, és minden dolgok között! Aki előtt az emberiség meghajtja a fejét, s aki előtt mi férfiak örökké gyermeknek érezzük magunkat. Édesanya leszel! És mindenki számára parancs lesz,hogy a boldogságot csak úgy képes megszerezni,, hogy téged boldoggá tesz, és megszabadít a szomorúságtól.Hogy óvjon és féltsen téged, mert magát óvja és őrzi benned, és önmaga ellen vétkezik, ha rosszat cselekszik veled.És mindenki számára parancs lesz, hogy a te mindennél hatalmasabb és követelőbb törvényed szerint éljen, és a te törvényed szerint rendezze be az életét.
A te törvényed szerint, mely azt követeli, hogy az élet az életért van, hogy minden cselekedetnek az életért kell történnie, hogy minden mozdulatunk az élet megőrzését szolgálja! És mindenki számára parancs lesz, hogy azért éljen a földön, hogy téged semmi ne szomorítson, bántás soha ne érjen, gond ne kísérjen, félelmet ne ismerj meg, hogy úgy foganhasson benned majd a gyermek, és úgy hordozd őt magadban a szíved alatt, hogy titkos, és a vérben bujkáló emlékezet csak szépet és jót ajándékozzon neki!

Erre  a parancsra nősz majd fel, és ezt a parancsot fogod hirdetni az emberiségnek!


(Sánta Ferenc)


Nagyon sokat forgatom mostanság ezt a remekművet. Az emberi kiállás remekbe szabott igéjét az embertelenség ideje alatt. Én akartam anyák napi köszöntőt írni. Nem tudok ezek után a szavak után se szebbet, se jobbat.
Magam emlékezem a szívem alatt hordott három gyermekre, akik közül egy már tíz éve nincs velünk. Fiam óvó, gondoskodó szeretetére, és arra, hogy az én, lassan középkorú, tündéri kislányomnak egyszer eszébe jut, milyen jó is volt nekünk együtt és befoltozza a köztünk támadt, fájdalmas és számomra érthetetlen repedést, ami miatt a szó is elakadt benne irányomban. Hiszem
Sánta Ferenc örök érvényű szavait. Ha egy világháború felett győzni tudtak, akkor, talán***

Áldott legyen minden jó, szerető, gondoskodó édesanya.
Ámen.


(thao)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Most mondom el***

Most mondom el neked… … mert később nem lesz már kedvem, mert később tán elfogy a merszem, s marad minden kimondatlanul… mo...