2013. június 29., szombat

DalidaDalida


 Iolanda Cristina Gigliotti  1933 – 1987. Ikonikus énekesnő – és színésznő is egyben. Calabriai olasz családból származott. Ő már Kairóban született, édesapja  Kairóban első hegedűs volt. 20 évesen, még szülőhelyén szépségversenyt nyert. Majd a család nagy ellenállásának dacára Franciaországba költözik.

Páratlan sikereket ér el nagyszerű hangjával, színészi adottságaival, Pazar megjelenésével. Nagy rakás aranylemez után egy platinát is a magáénak mondhat. Családja később követi Franciaországba, sőt fivére menedzsere is lesz. Ami díjat el lehet hozni, azt a filmes területen is megszerezte. Tíz nyelven énekelt. Imádta a közönség. Hiába volt a hatalmas népszerűség és a biztos, családi háttér, a szerelemben valami különös átok kísérte. A Sanremo-i fesztiválon szerelmével, Luigi Tenco-val együtt énekelték a fiatalember dalát „Ciao, amore”. A férfi azonban úgy érezte, hogy a dal sikere Dalidának szól. Huszonnyolc évesen golyóval végzett magával egy szállodai szobában.
Dalida is többször el kart távozni az élők sorából – egyszer 10 napig kómában is feküdt – de csak 1987 –ben sikerült eltávoznia, 54 évesen. Búcsúlevele így hangzik: „Bocsássatok meg, nem bírom tovább***”

Végigturnézta a világot, óriási elismerés, hangos siker kísérte.
Franciaországban – 1968 decemberében megkapta a Medaille de la Présidence de la République  Charles de Gaulle , egyetlen emberként, a zeneiparban.A Google keresőre tudok csak hivatkozni, rengeteg munkáját, dalát, kitüntetését, turnéit ott mind fölsorolják.

A magánéletben páratlan balszerencse kísérte. Ez a csodálatos nő, mindenkit elveszített, akit szeretett. Minden férfi öngyilkos lett mellette. Minél nagyobb volt a szakmai, anyagi elismerés, minél inkább hullottak az ölébe a – megérdemelt – díjak, annál nagyobb tragédiák követték a szerelemben. Páratlan szépsége 54 évesen ugyanúgy ragyogott, mikor eldobta – amúgy világsikert bejáró – életét. Ráadásul, második szerelmétől teherbe esett, ezt a terhességet megszakították. Emiatt egy életre terméketlen maradt.

Mi  mindezt nem tudtuk. Csak csodáltuk páratlan szépségét, megjelenését és nagyszerű dalait. Több szobrot és festmény készítettek róla neves mesterek.

Nyugodj békében!


thao

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Most mondom el***

Most mondom el neked… … mert később nem lesz már kedvem, mert később tán elfogy a merszem, s marad minden kimondatlanul… mo...